ČISTý ZISK KOMERčNí BANKY LONI MEZIROčNě KLESL O 11,4%, SKUPINě ČSOB STOUPL O 6%

Praha - Komerční bance loni meziročně klesl čistý zisk o 11,4 procenta na 15,6 miliardy korun. Celkové výnosy se snížily o 6,3 procenta na 36,2 miliardy korun a provozní náklady stouply o 8,2 procenta na 17,3 miliardy korun. Vedení navrhuje dividendu 82,66 Kč/akcie, tedy celkem v objemu 15,7 mld Kč. Čistý zisk skupiny ČSOB v roce 2023 stoupl meziročně o šest procent na 15,4 miliardy korun. Objem aktiv pod její správou vzrostl o 19 procent na 365 miliard korun. Zisky ostatních velkých bank se vyvíjely oběma směry.

Čistý zisk Komerční banky loni meziročně klesl o 11,4% na 15,6 mld Kč

Komerční bance loni meziročně klesl čistý zisk o 11,4 procenta na 15,6 miliardy korun. Celkové výnosy se snížily o 6,3 procenta na 36,2 miliardy korun a provozní náklady stouply o 8,2 procenta na 17,3 miliardy korun. Představenstvo banky navrhuje výplatu dividendy 82,66 koruny na akcii, tedy v celkovém objemu 15,7 miliardy korun. O výplatě rozhodne valná hromada, která se uskuteční 24. dubna. Za rok 2022 byla dividenda 60,42 koruny na akcii, celkem v objemu 11,5 miliardy korun. Banka dnes konsolidované hospodářské výsledky zveřejnila na webu.

"V loňském roce jsme dosáhli silných výsledků. Dařilo se nám oslovovat nové klienty a růst jak v oblasti úvěrů, tak i vkladů. Úvěry klientům solidně rostly, přestože poptávku po úvěrech ovlivnilo očekávání budoucího snižování úrokových sazeb. Vklady klientů se meziročně zlepšily o desetinu a přesáhly bilion korun," uvedl předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky Jan Juchelka.

Celkový hrubý objem úvěrů poskytnutých klientům se loni meziročně zvýšil o 5,5 procenta na 827,7 miliardy korun, vklady klientů stouply o 9,7 procenta na 1,006 bilionu korun. Objem aktiv klientů v podílových fondech, penzijním spoření a životním pojištění se zvýšil o 16 procent na 251,3 miliardy korun.

Čisté úrokové výnosy se meziročně snížily o 10,6 procenta na 25,6 miliardy korun. Čistý výnos z poplatků a provizí vzrostl o 4,8 procenta na 6,4 miliardy korun a čistý zisk z finančních operací stoupl o 4,5 procenta na 3,8 miliardy korun.

Provozní výnosy i čistý zisk banky za rok 2023 byly pod odhady trhu, řekl ČTK analytik XTB Tomáš Cverna. Na meziročním poklesu výnosů se významně podílely čisté úrokové výnosy z depozit a z úvěrového portfolia. Čistá úroková marže klesla na nejnižší úroveň od třetího čtvrtletí 2021 kvůli zvýšení nákladů na financování depozit a následkem zrušení úročení povinných minimálních rezerv u ČNB, dodal. Akcie KB po 10:30 na burze rostly o více než čtyři procenta na 790 Kč za akcii.

KB patří mezi největší bankovní domy v Česku. Týká se jí proto daň z mimořádných zisků. Takzvanou windfall tax schválila vláda jako 60procentní daňovou přirážku na nadměrný zisk. Výnos z daně má vládě sloužit k pokrytí mimořádných nákladů spojených s cenovými stropy, které vláda loni stanovila pro ceny elektřiny a plynu s ohledem na jejich razantní růst.

Banka dnes uvedla, že v roce 2023 odvedla do veřejných rozpočtů 4,8 miliardy korun na daních z příjmů, 0,4 miliardy korun na zálohách na windfall tax, 1,3 miliardy korun do regulatorních fondů pro řešení krize a pojištění vkladů, 2,1 miliardy Kč na sociální a zdravotní pojištění, 1,8 miliardy Kč na srážkové dani z úroků a dividend, více než 0,8 miliardy korun na DPH, a další částky v jiných odvodech.

V letošním roce banka očekává, že po korekci v roce 2023 by měl celkový čistý provozní zisk (výnosy) opět růst, a to o nízké jednociferné číslo.

Hlavním majitelem Komerční banky je francouzská Société Générale. S akciemi banky se obchoduje na pražské burze.

Bance Société Générale klesl čistý zisk o 60 %, překonal ale odhady

Francouzské bance Société Générale klesl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk meziročně o 60 procent na 430 milionů eur (10,7 miliardy Kč). Překonal však odhady analytiků. Firmě pomohlo oživení v bankovnictví pro drobnou klientelu a stabilní příjmy z investičního obchodování. Třetí největší francouzská banka obchodovaná na burze to uvedla ve svém dnešním sdělení.

Bankou oslovení analytici čistý zisk v průměru odhadovali na 333 milionů eur. Výnosy za celou skupinu v posledních třech měsících roku klesly téměř o deset procent zhruba na šest miliard eur, zatímco analytici čekali 5,86 miliardy eur.

Société Générale uvedla, že výsledky završily náročný rok transformace. Ten poznamenala nákladná akvizice společnosti LeasePlan, zajišťování proti nízkým sazbám v maloobchodní jednotce, což jí uškodilo, když sazby vzrostly, a špatně přijatý strategický plán. Letos chce ale banka dosáhnout růstu výnosů nejméně o pět procent.

Banka se v poslední době potýká s problémy, její akcie zaostávají za konkurencí. Analytici zpochybňují její nízkou ziskovost a závislost na kolísavých ziscích z investičního bankovnictví. Francouzské banky neměly z rostoucích sazeb takový prospěch jako jiné banky v eurozóně, protože mají tendenci platit vkladatelům vyšší úroky, uvedla agentura Reuters.

Podle Société Générale však čtvrté čtvrtletí znamenalo začátek oživení čistých úrokových výnosů, což je rozdíl mezi tím, co banky vydělají na úvěrech a co vyplatí na vkladech.

Čistý zisk skupiny ČSOB v roce 2023 stoupl o šest procent na 15,4 mld. Kč

Čistý zisk skupiny ČSOB v roce 2023 stoupl meziročně o šest procent na 15,4 miliardy korun. Objem aktiv pod její správou vzrostl o 19 procent na 365 miliard korun. ČSOB, která patří mezi největší tuzemské banky, to dnes sdělila ČTK. Zisky ostatních velkých bank se vyvíjely oběma směry.

Banka zaznamenala zvýšení objemu úvěrů o pět procent na 916 miliard korun. Objem úvěrů na bydlení stoupl o dvě procenta na 520 miliard korun. Objem celkových klientských vkladů ČSOB narostl o šest procent na 1,276 miliardy korun. "České domácnosti a firmy loni zůstaly spolehlivými plátci svých závazků. Podíl nevýkonných úvěrů na celém portfoliu byl na konci prosince dále klesající," uvedl generální ředitel skupiny ČSOB Aleš Blažek.

Podíl nevýkonných úvěrů z celého úvěrového portfolia byl na konci prosince 1,42 procenta. Provozní výnosy ČSOB stouply loni meziročně o dvě procenta na 41,3 miliardy Kč. Provozní náklady bez bankovních daní činily 21,2 miliardy Kč, byly tak o tři procenta vyšší než v roce 2022.

Meziroční srovnání zisku ovlivnily mimořádné jednorázové položky v obou letech. Čistý zisk roku 2022 negativně ovlivnilo rozhodnutí v rozhodčím řízení, který měl za následek navýšení objemu rezerv na soudní spory na 3,7 miliardy Kč. Čistý zisk roku 2023 ovlivnila tvorba opravné položky na goodwill v hodnotě 2,6 miliardy Kč, která souvisí se změnami ve státní podpoře stavebního spoření. Po očištění o dopad těchto dvou mimořádných položek by čistý zisk za rok 2023 meziročně vzrostl o tři procenta.

Mobilní bankovnictví ČSOB Smart aktivně používá přes 1,3 milionu uživatelů, což je meziročně o 16 procent více. Virtuální asistentku Kate si vyzkoušelo přes 1,2 milionu klientů a jen v posledním loňském čtvrtletí ji aktivně využilo přes 600.000 uživatelů. Počet konverzací klientů s Kate se meziročně zdvojnásobil na více než čtyři miliony.

ČSOB patří mezi největší bankovní domy v Česku. Týká se jí proto daň z mimořádných zisků. Takzvanou windfall tax schválila vláda jako 60procentní daňovou přirážku na nadměrný zisk. Výnos z daně má vládě sloužit k pokrytí mimořádných nákladů spojených s cenovými stropy, které vláda loni stanovila pro ceny elektřiny a plynu s ohledem na jejich razantní růst.

Skupina ČSOB dnes oznámila, že za rok 2023 přispěla do státního rozpočtu částkou 10,1 miliardy korun. Ta zahrnuje daň z příjmu právnických osob, daň z přidané hodnoty, srážkovou daň z úroků, odvody na sociální a zdravotní pojištění placené za zaměstnance a takzvané bankovní daně, kam se řadí příspěvky do Fondu pojištění vkladů, Fondu pro řešení krize a Garančního fondu obchodníků s cennými papíry.

Do Skupiny ČSOB patří ČSOB, Hypoteční banka, ČSOB stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing a ČSOB Factoring. ČSOB je součástí mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy.

2024-02-08T07:11:29Z dg43tfdfdgfd